| Posted in: Sport, Träning

offpistskidåkning

Ganska snart är vintern i antågande och med denna även den efterföljande utförsåkningssäsongen för både skidåkare och snowboardfantaster. En stor del av alla åkare håller sig vanligast innanför pisterna, men för varje år som går så vågar sig allt fler ut i offpisten, för att uppleva skid- och snowboardåkning oftast på ett helt fantastiskt sätt. Det är dock viktigt att ha stor respekt för berget och snön för att saker och ting inte ska gå riktigt fel och helt riskfritt är det aldrig, så denna gång vill vi informera er om hur man ska gå tillväga om det är så att man vill bege sig utanför de pistande områdena i skidbacken.

Mer krävande som åkare

För dig som tänkt ge dig ut i offpisten så är det bra att redan innan vara medveten om det faktum att snowboard- och skidåkning av denna sort är betydligt mera krävande för dig som åkare än vad pistade backar är. Lössnö kräver bland annat att du inte gräver ner fronten på dina skidor eller snowboard, för då styper du framlänges ögonaböj. Åkningen kräver också oftast en aggressivare approach för att allt ska flyta på bra, då motståndet med den extra snön är större än vad som är fallet med en pistad backe. Se därför till att du förberett dig väl träningsmässigt innan det väl beger sig, så att du har både den kondition och benstyrka som krävs för att klara av utmaningen som sådan.

Säkerhet

Förutom att det är viktigt att ha rätt grejer under fötterna vare sig du är snowboard- eller skidåkare, som alpina skidor av det rätta virket, finns det även en rad andra saker du bör se till att skaffa dig om du tänkt börja åka utanför de vanliga skidbackarna. Du behöver en tranceiver som skickar ut signaler till dina vänner som de kan lokalisera dig med om du skulle hamna under snömassorna vid en lavin, en spade för att kunna gräva med, samt en sond som du kan sticka ner för att verkligen lokalisera vart du behöver gräva.

Se dessutom till att alltid kolla upp snörapporten för dagen innan ni ger er ut, för att bättre veta om risken för lavin är överhängande eller inte. Undvik alltid att åka ensam, då det är dina vänner som är de som främst kan komma till din undsättning om en olycka skulle vara framme, exempelvis i ett scenario där du skulle hamna under snömassorna då en lavin gått. Med den rätta utrustningen som vi tidigare nämnt kan de hitta dig och kräva upp dig till ytan betydligt snabbare än något räddningsteam.

Avslutningsvis vill vi bara önska er alla en fantastisk skidsäsong och ge er våra varmaste lyckönskningar! Glöm aldrig bort att alltid sätta säkerheten i första rum!